11 mai 2023

Copilul tău inițiază greu conversații?

 

Copilul tău inițiază greu conversații?

Învățarea abilităților de comunicare poate fi o provocare pentru copii, întrucât acesta este un proces care necesită îndrumare și practică.

Tu îi poți fi partener în acest proces.

Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să îl înveți pe copil să inițieze o conversație:

 

1. Învăță-l despre regulile de bază ale conversațiilor.

În discuțiile libere, ceea ce ție ți se pare că vine natural, firesc, poate fi o provocare pentru copil. Discută cu copilul tău despre regulile de bază ale conversațiilor, cum ar fi să saluți, să fii politicos și să acorzi atenție persoanei cu care vorbești. Învață-l să privească în ochi persoanele cu care interacționează și să asculte atent când cineva vorbește cu el. 

 

2. Încurajează-l să pună întrebări și să-și exprime opinia.

Învață copilul să pună întrebări despre subiectele care se discută și încurajează-l să-și exprime opinia în conversații. Participarea activă în cadrul unei discuții are beneficii directe asupra modului în care copilul se percepe pe sine, căpătând curaj și încredere.

 

3. Exersează prin jocuri de rol.

Jucați-vă jocuri în care copilul tău să aibă rolul de a iniția o conversație cu tine (tu fiind pe rând coleg de clasă, copil de la locul de joacă etc) sau puteți folosi personaje reprezentate de ursuleți de pluș sau păpuși. Poți pretinde că sunteți în diverse situații sociale și îl poți ghida pe copil în a iniția conversații adecvate în acele situații. Încurajează-l să folosească întrebări deschise care îl vor ajuta să înceapă o conversație și să creeze o conexiune cu celălalt.

 

4. Pregătește-l pentru conversații specifice.

Dacă știi că există o anumită situație în care copilul tău ar putea să inițieze o conversație (de exemplu, să întrebe pe cineva dacă vrea să se joace în parc), ajută-l să se pregătească în avans. Discutați împreună despre ceea ce ar putea spune și încurajează-l să își exprime nevoile sau interesele.

 

5. Creează oportunități pentru practică.

Oferă copilului oportunități de practică în interacțiunea cu alți copii sau adulți. Poți organiza întâlniri de joacă sau participa la evenimente sociale în care copilul să fie încurajat să interacționeze și să inițieze conversații. Sau în poți înscrie la cursuri de dezvoltare personală.

              Urmărește-ne 

contact@lion-training.ro

București